3 Mayıs 2024 Cuma
ToprakAkademi, Nedir? Nasıl Yapılır?

Baskı Devre Nasıl Yapılır?

3.6kviews

Baskı Devre Nasıl Yapılır?

Merhabalar yapmış olduğunuz elektronik devreleri PCB’ye aktarmak mı istiyorsunuz? Şimdi tasarladığınız elektronik devreyi lehim yapmaya hazır hale getirinceye kadar ki bütün adımları tek tek anlatalım.

Peki PCB nedir?

PCB elektronik malzemelerin üzerine monte edildiği bir ya da iki yüzü de iletken yapıda olan plakalardır.

bakır plaket

Şimdi baskı devre hazırlarken ihtiyacımız olan malzemeler;

  • Bakır Plaket Genel amaçlı devrelerde tek yüzü bakır olan plaket yeterlidir. Plaket boyutu hazırladığımız baskı baskı çizimi kadar olması gerekli.
  • Baskı çizimini alabilmemiz için yağlı parlak kağıt veya aydınger kağıdı
  • Asetat kalem (CD Kalemi)
  • Ütü
  • Tiner, cif, bulaşık süngeri
  • Plaketimizin sığabileceği kadar plastik kap, plastik çatal
  • Tuzruhu, zehirlidir lütfen kullanırken dikkat edin.
  • Hidrojen Peroksit (Perhidrol), zehirlidir lütfen kullanırken dikkat edin.

Bütün malzemelerimizi hazırladıktan sonra baskı devre çıkarma işlemlerine geçebiliriz.

1.Adım

Proteus/Ares programında ya da diğer elektronik baskı devre hazırlama programlarında yapmış olduğumuz devre çizimini parlak dergi kağıdına ya da aydınger kağıdına lazer yazıcı ile çıktısını almamız gerekmektedir.

ares çizim  baskı devre

 Hazırladığımız devre çizimini aktarmadan önce plaketimizi cif benzeri bir temizlik maddesi ve sünger ile temizlememiz de fayda var. Zamanla üzeri yağlanma kirlenme yapabilir buda devremizin çıktı kalitesinin düşmesine sebep olur.

2. Adım: 

Şimdi çıktısını aldığımız devreyi bakır plakete aktarma zamanı. Bunu sağlamak için ütü kullanacağız. Ütümüzün buhar özelliğini kapatırsak daha iyi olur.

ütü bakır plaket

çıktı kağıdımızı bakır plaket yüzeyine tam gelecek şekilde arkadan bant ile tutturarak yanlarını katlıyoruz. Bu sayede üzerine ütü ile bastırırken devremiz altta kayma yapmayacak. Bu şekilde yaklaşık 4-5 dakika plaket üzerinde bastırarak gezdirdikten sonra devre kartımız hazır hale gelmektedir.

baskı devre

Ütü ile aktarma işleminden sonra eğer devremizin yollarında tam olarak çıkmamış yerler varsa onları asetatlı kalem ile tamamlamamız gerekmektedir. Aksi takdirde asit içerisine atıldığında o yollar eriyecektir bu da devremizin çalışmamasına neden olur.

3. Adım:

Hazırladığımız devreyi bakır plakete aktardıktan sonra şimdi sıra geldi iletim yollarımızın dışında kalan bakır yüzeyi bakırdan arındırmaya. Bunun için kimyasal bir çözelti kullanacağız. Bakır plaketimizin yatay eksende sığacağı kadar büyüklükte plastik kap içerisine, ilk önce 3 ölçek tuz ruhu, 1 ölçek perhidrol koyuyoruz arkadaşlar. Daha sonra plaketimizi kap içerisine yavaşça bırakıyoruz. Kap içerisine koyacağımız karışımın çok fazla olmasına gerek yoktur, plaketimizi üzerine az biraz geçsin yeterli. Ayrıca karışım esnasında perhidrolün derişiğine göre fazla kullanılmaması ve 1/3 ölçeği geçmemesine dikkat edilmelidir. Kontrollü bir tepkime için 1/4 ölçekte kullanılabilir. Plastik kapı hafifçe sallamak tepkimeyi hızlandırmak açısından etkili olabilir. Plastik çatal ile plaketimizi oynatabilir, devremiz hazır olduğunda çözeltinin derişiğini azaltmak için kap içerisine su koyabilirsiniz. Çözeltiye kesinlikle eliniz ile dokunmayınız.

asit

4. Adım: devre

Çözelti sonrasında çıkarttığımız devremizi bol su ile yıkayarak cif veya tiner ile sileceğiz arkadaşlar, böylelikle üzerindeki siyahlıklar ve diğer lekeler gidecektir. Bu son adımdan sonra devremiz tamamen temizlenmiş ve delme işlemine hazır hale gelmiş olacaktır. Delme işlemini de uygun bir delme matkabı ile gerçekleştirdikten sonra plaketimiz elektronik elemanlarımızı yerleştirmeye hazır hale gelmiş olur.

delme işlemi

Önemli!!!

Baskı devre hazırlama işlemi kullanılan malzemeler ve yapılan işlemler gereği sağlık açısından tehlikeli durumlara sebebiyet verebilir bu nedenle tek başınıza bu işlemleri gerçekleştirmeyiniz. Oluşabilecek sorunlardan veya zararlardan Toprakhatti.com sorumlu değildir.

1 Comment

Leave a Response

ekurt
Tecrübelerini ve bildiklerini kendine saklamayan, iyi bir eğitimci olmaya çalışan Mühendis...