19 Nisan 2024 Cuma
ToprakAkademi, Nedir? Nasıl Yapılır?

Mühendis Adaylarının Mezun Olmadan Önce Yapması Gerekenler!

1.1kviews

Günümüzde her yıl üniversitelerin mühendislik fakültelerinde on binlerce mühendis mezun oluyor. Ülkemizde iş imkanlarının kısıtlı olmasını da düşünürsek mezun olduktan sonra iş bulabilmek bir hayli zor görünmektedir. Bu nedenle de mezun olmadan önce diğer adaylara göre bir kaç adım öne çıkmak gerekiyor. Bunun için yapmanız gereken çok da zor şeyler yok aslında.

    1. Programlama Becerisi

Son 20 yılda bilgisayar teknolojisinin bu kadar yaygın bir şekilde kullanılacağını belki kimse tahmin etmiyordu. Fakat bu kadar yaygınlaşması onu etkin bir şekilde kullanmayı öğrenmeye itmektedir. Şimdi office programlarını çok iyi bilmeniz gerekmektedir diyeceğim, siz zaten biliyoruz diyeceksiniz ama gel gelelim bir makro çalıştır veya veri çek dediğimizde sancılanmalar başlıyor. Bu tip şeyleri internetten kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Exceli yutun, Access ile de cilasını çekin.

programlama dili

Şimdi sırada ise daha teknik şeyler var. Bir kere C dili cebimizde dursun. Üstüne Java, C++, C# ekleyebilirsiniz. Benim önerim kesinlikle Javadır. Hem kolaydır hem de daha geniş bir uygulama sahası vardır. Matlab, AutoCad gibi paket programlar eğer okuduğunuz bölümle doğrudan ilgiliyse biraz fedakarlık edip profosyenel destek almak sizi yukarılara taşıyabilir.

    2. Yabancı Dil Bilginiz

Mühendis adayları için en önemli konulardan bir tanesi yabancı dildir. Bakın İngilizce demiyorum “yabancı dil” artık İngilizce bilgisi kesin gözü ile bakılıyor bunların yanında başka hangi dil biliyorsun diye sorulmakta iş görüşmelerinde. Eğer hala ingilizcenizde sıkıntı varsa bunu biran önce halletmenizde yarar var.  Bunun için mühendislik ile ilgili yabancı belgeseller, yayınlar takip etmeniz daha güzel olacaktır. Ama şunuda unutmayın ingilizcenizi tam bir şekilde öğrenemeden ikinci bir dil için uğraşmayın, bunun pek yararlı olacağını düşünmüyorum.

   3. Üniversite Kulüpleri

Üniversitelerde kurulan üniversite kulüpleri gerçek amaçlarına hizmet etmekten biraz uzak kalsa da bu kulüplere üye olmak, bu kulüpleri kurmak ve asıl amaçlarına ulaştırmak sizin elinizde. Bu kulüpler aracılığı ile iş dünyası ile yakınlık kurabilir. Onları projelerinizden çalışmalarınızdan haberdar edebilir, tanınırlığınızı arttırabilirsiniz.

   4. Staj Dünyası

Mühendis adaylarının kendini ispatlama imkanlarından bir tanesi de yapılan stajlardır. Mezun olan mühendis adaylarının ilk işe girdikleri yerler arasında staj yaptıkları yerler daha fazla orana sahiptir. Bu yüzden yapacağınız stajlara büyük önem verin, bu ilerde sizin iş biletiniz olabilir.

mühendis

    5. Sosyal Beceriler

Günümüz algısında mühendislerin sosyal becerilerinin gelişmemiş olduğu fikri güçlüdür. Ama buna karşın satış mühendisleri olacaksak eğer sosyal becerimizin, ikna yeteneklerimizin, ikili ilişkilerimizin gelişmiş olması sizi bir adım öne çıkaracaktır. Bunun için yaz tatillerini kullanabilirsiniz. Yaz tatillerinde karşılıklı diyalogların fazla olduğu işlerde çalışarak bu özelliğinizi geliştirebilirsiniz. Unutmayın hiç bir patron yanında asık suratlı bir çalışan istemez.

►Yazarın Tavsiyesi: Elektrik Elektronik Mühendisliği Adaylarına Tavsiye Mektubu

   6. Bir Fikriniz Olsun

Üniversite okurken hep aklınızda bir iş fikri olsun. Bunu mezun oluncaya dek yapmaya çalışın. Bir çoğunuz bu fikrini gerçekleştiremeyecek belki ama bu fikir ile uğraşırken size o kadar çok tecrübe kazandıracak ki bunlar sizin en büyük yardımcınız olacak ve artık mezun olduktan sonra bir iş fikriniz olduğunda ne yapmanız ve ne yapmamanız gerektiğini bileceksiniz.

    7. Not Ortalamanız

Almış olduğunuz derslerde ki not ortalamanızın önemi biraz da sizin seçeceğiniz alana bağlı. Eğer mezun olduktan sonra Akademik hayatı düşünüyorsanız not ortalamanız sizin için son derece önemli. Çünkü mezun olduktan sonra bu notunuzu asla değiştiremeyeceksiniz. Akademik hayatı düşünenler için bir diğer önerim okurken 2. veya 3. sınıfta iken ALES ve YDS sınavlarına girmeye başlayın bu hem tecrübenizi arttıracaktır hemde yeterli puanı alabilmek için daha fazla şansınız olacaktır. Akademik hayatı düşünen arkadaşların dikkat etmesi gereken bir diğer konuda herşey ders değildir yukarıdaki maddelerin hepsi sizler içinde geçerlidir. Bilgisayar bilmeden, yabancı dil bilmeden, sosyal becerisi olmayan mühendis iyi bir akademisyen olamaz.


    8. Tespit ve Gözlem

Kişinin kendisini bilmesi en büyük erdemdir. Eğer aday kendi eksiklerini bilir yukarıdaki maddeler ışığında kendi yol haritasını çıkarabilirse bunları başarmanın ilk adımını atmış olur. Bu sayede hedeflerinize çok daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Yazarın Tavsiyesi; Bir Mühendis olarak, mühendis adaylarına tavsiyem iyi olmaya değil en iyi olmaya çalışın. Sizler ülkemizin geleceği, bizi daha iyi seviyelere çıkaracak olan bireylersiniz. Lütfen zamanınızın kıymetini bilin. Unutmayın öğrencilik yılları çabuk geçer, bunun farkında olun.

Leave a Response

ekurt
Tecrübelerini ve bildiklerini kendine saklamayan, iyi bir eğitimci olmaya çalışan Mühendis...